اقدامات لازم برای ترک هروئین
به گزارش تفطن، اولین قدم برای ترک هروئین، سم زدایی بدن است. برای بیشتر افراد، ترک هروئین حداقل یک هفته زمان خواهد برد. همچنین از داروهای مختلف مانند متادون و بوپرنورفین نیز برای یاری به سم زدایی بدن استفاده می گردد.
خبرنگاران | سرویس سلامت - هروئین یک داروی مخدر غیر قانونی و بسیار اعتیاد آور است که از مورفین تهیه شده و در مصرف کننده احساس لذت و خوشی را پدید می آورد. با وجود آنکه مصرف هروئین خطرات بسیاری دارد، اما همچنان میان معتادان از محبوبیت خاصی برخوردار است. بازپروری و ترک هروئین شامل برنامه های مختلفی مانند سم زدایی بدن، بستری در بیمارستان و مراقبت های خارج از بیمارستان می گردد. آشنایی با علائم اعتیاد، اولین قدم برای درمان و ترک مواد مخدر است.
سم زدایی بدن (ِDetox)
اگر شما به هروئین معتاد هستید و به طور ناگهانی استفاده از آن را متوقف کنید، علائم ترک اعتیاد ظاهر خواهند شد. شدت علائم بستگی به مدت زمان مصرف هروئین و همچنین میزان دوز مصرفی دارد. علائم ترک اعتیاد در بعضی از افراد می تواند تا چند ماه ادامه داشته باشد.
علائم ترک هروئین عبارتند از:
- بی قراری و بی تابی
- درد عضلات و استخوان
- بی خوابی
- اسهال
- استفراغ
- احساس گرما و سرما
- پرش اندام ها
- بروز علائمی شبیه به آنفولانزا
- اضطراب
- گشاد شدن مردمک ها
- تعریق
- ریزش اشک
علائم ترک هروئین می توانند بسیار ناخوشایند باشند، اما مرگ آور و کشنده نیستند. خطری که این علائم ایجاد می نماید این است که ناراحتی و رنج شدید ناشی از ترک می تواند شما را به مصرف دوباره هروئین سوق دهد.
اولین مرحله در فرایند درمان ترک هروئین، سم زدایی بدن است. در بسیاری از موارد، برای تثبیت شرایط بهبود بیمار و درمان وابستگی به مواد مخدر از دارو هایی مانند بوپرنورفین، سابوکسون یا متادون استفاده می کنند. پس از تثبیت، دوز این دارو ها به تدریج کاهش پیدا خواهند کرد. بدن به تدریج خود را با میزان پایین مسکن های مخدر تنظیم نموده و در نتیجه، به لحاظ فیزیکی، وابستگی آن به مواد مخدر کمتر خواهد شد. در نهایت، بدن به جایی خواهد رسید که دیگر احتیاجی به دارو نخواهد داشت.
در این حالت، احتمالا علائم ترک اعتیاد خفیف تر شده یا کاملا از بین خواهند رفت. این فرایند معمولا اگر فرد در بیمارستان بستری گردد، 5 تا 7 روز طول خواهد کشید. سم زدایی خارج از بیمارستان ممکن است بیشتر زمان ببرد.
بعضی از افراد ممکن است تحمل دارو های جایگزین را نداشته باشند. بنابراین، در ابتدای فرایند سم زدایی، میزان کمی دارو به آن ها داده خواهد شد تا علائم ترک اعتیاد تثبیت شوند. اگر علائم همچنان ادامه پیدا کنند، دوز بالاتری به آن ها داده خواهد شد تا علائم کاملا از بین بفرایند. پس از اتمام سم زدایی، برای پیشگیری از بروز هر گونه عوارضی، باید برای مدت کوتاهی تحت نظارت پزشک قرار بگیرید. پس از اتمام دوره نظارت، برای درمان عوامل بروز اعتیاد، برنامه بازپروری ترک هروئین آغاز خواهد شد.
ترک هروئین چه مدت زمان خواهد برد؟
برای بیشتر افراد، ترک هروئین حداقل یک هفته زمان می برد. برای کسانی که به طور مداوم هروئین مصرف نموده اند، احتمالا سه یا چهار هفته زمان احتیاج خواهد بود. علائم ترک هروئین معمولا چهار ساعت پس از مصرف آخرین ماده مخدر آغاز می شوند. کسانی که هروئین را برای مدت زمان طولانی مصرف نموده اند، ممکن است علائم در آن ها دیرتر ظاهر شوند.
مرحله (1) روز های اول تا سوم
بیشتر علائم ترک اعتیاد، در 24 ساعت اول پس از آخرین مصرف هروئین، آغاز می شوند. علائم ترک اعتیاد می توانند ناراحت کننده یا حتی دردناک باشند. هرچند، به یاد داشته باشید که این شرایط موقتی است. برگشت و عود بیماری بیشتر در دو یا سه روز اول ترک روی می دهد. علائم ترک اعتیاد در مرحله اول عبارتند از:
- پرخاشگری
- سردرد
- تحریک پذیری
- درد عضلات
- تعرق
- مسائل معده
- بی خوابی
- اضطراب
- از دست دادن اشتها
- وحشت زدگی یا حمله پانی
مرحله (2) روز های سوم تا پنجم
پس از اولین مرحله ترک هروئین، بیشتر علائم حاد و شدید کاهش پیدا خواهند کرد. در این مرحله، فرد ممکن است علائم زیر را تجربه کند:
- گرفتگی معده
- درد های عضلانی خفیف
- لرز
- خستگی
هر فردی، سم زدایی و ترک اعتیاد را به طور متفاوتی تجربه خواهد نمود. علائم ترک ممکن است در بعضی افراد طی 5 روز از بین رفته و در بعضی دیگر تا یک هفته طول بکشد. با این حال، تمرکز بر روی بهبودی و انجام ورزش و خوردن غذا های سالم می توانند تا حد زیادی به بهبود این شرایط یاری کنند.
دارو های ترک اعتیاد به هروئین
زمانی که بدن سم زدایی می گردد، برای مبارزه با اعتیاد احتیاج به گزینه های درمانی دارد. سم زدایی زیر نظر پزشک، باعث می گردد که این فرایند کمتر دردناک باشد و همچنین فرد تحت نظارت مستمر قرار بگیرد. علاوه بر این، از دارو ها برای تسکین علائم ترک هروئین استفاده می گردد. بعضی از این دارو ها که مورد تایید هستند، عبارتند از:
- متادون: این داروی مخدر برای درمان درد های شدید مورد استفاده قرار می گیرد. اما همچنین می توان از آن برای درمان اعتیاد به مواد مخدر نیز استفاده کرد. این دارو را می توان به صورت قرص و مایع مصرف و یا آن را تزریق کرد.
- بوپرنورفین: این دارو برای درمان ترک اعتیاد ایده آل است و می توان از آن برای درمان های نگهدارنده با بوپرنورفین نیز استفاده کرد. علاوه بر این، متادون و بوپرنورفین به گونه ای عمل می کنند که هر گونه سوء استعمالی را از بین می برند.
- نالترکسون: نالترکسون یک داروی تایید شده برای درمان اعتیاد به هروئین است. نالترکسون به کاهش میل و هوس افراد در مصرف هروئین یاری نموده و مانع از عود و برگشت بیماری می گردد. پس از آنکه فرد تحت سم زدایی نهاده شد، توصیه می گردد که در مرحله بعد از نالترکسون استفاده کند. توجه داشته باشید که این دارو تنها باید پس از سم زدایی مورد استفاده قرار بگیرد.
- نالوکسان: این دارو برای درمان اعتیاد به هروئین نیست، اما می تواند به طور موقت اثرات مصرف هروئین را متوقف کند. اگر کسی بیش از حد نالوکسان مصرف کند، بسیار مهم است که قبل از آنکه دارو از بین برود، وی را به اورژانس منتقل کنیم.
لینک اطلاعات مراکز ترک اعتیاد
بیماران گرامی می توانند جهت بهبودی هر چه سریعتر به مراکز ترک اعتیاد واقع در شهر خود مراجعه کنند که در این قسمت لینک اطلاعات مراکز ترک اعتیاد را به تفکیک شهر برای شما آورده ایم.
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد تهران (رباط کریم، شهریار، شهرری و ...)
کمپ های ترک اعتیاد کرج (آدرس و تلفن)
مراکز ترک اعتیاد اصفهان (آدرس و تلفن)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد خوزستان (اهواز، آبادان و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد خراسان رضوی (مشهد، سبزوار و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد استان فارس (شیراز و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد آذربایجان شرقی (تبریز، میانه و ...)
اطلاعات مراکز ترک اعتیاد قم
با آرزو بهبودی هر چه سریع تر برای شما امیدواریم با گامی محکم و با اراده در این جهت سخت به موفقیت و بهبودی دست یابید. آیا روش های ذکر شده را موثر می دانید؟ نظرات و تجربیات خود را در انتهای این صفحه در قسمت ارسال نظر با مخاطبان خبرنگاران به اشتراک بگذارید.
منبع: setare.com