همه چیز درباره کرونای دلتا یا هندی؛ علائم ویروس هندی چیست؟
به گزارش تفطن، سویه هندی کرونا موسوم به (دلتا) پس از درنوردیدن 80 کشور اکنون به ایران رسیده و درحال مغلوب کردن شهرهای کشور است. از همین رو ستاد ملی مقابله با کرونا و مقامات بهداشتی هشدار داده اند که این نوع از کرونا، قدرت سرایت بیشتری نسبت به نوع انگلیسی و نوع ووهان دارد، پس باید کاملا هوشیار درباره مقابله با ویروس منحوس عمل کرد.
برای دیدن تاج محل و مجسمه های بودا، تور هند ارزان ما را تجربه کنید. از دهلی، آگرا و جیپور دیدن کنید و در شهر زیبای بمبئی قدم بزنید، در محیط زیبای فیلم های هندی از لحظات لذت ببرید.
به گزارش خبرنگاران، اوایل اردیبهشت ماه بود که وزارت بهداشت از ورود سویه هندی کرونا به کشور هشداد داد. حالا پس از گذشت دوماه به نظر می رسد که این سویه ویروس کرونا درحال تبدیل شدن به ویروس غالب در کشور است. به همین دلیل متخصصان علائم و عوامل پیشگیری از این بیماری را ذکر نموده اند تا افراد پیش از رخ دادن اتفاقی ناگوار از پیشرفت سویه هندی جلوگیری نمایند.
البته تمامی این جهش در بیشتر ویروس ها دیده می گردد و چندان علائم و تغییر متفاوتی در جهش ها دیده نمی گردد. بااین حال بعضی از گونه های جهش یافته ممکن است با سرعت بیشتری انتقال یابند و یا حتی عوارض حادتری ایجاد نمایند. بعضی هم از سد ایمنی واکسن ها می گذرند که باید آنالیز کرد که آیا واکسن های ساخته شده می توانند روی کرونای دلتا اثر گذار باشند؟
کرونای دلتا چیست؟
سویه هندی کرونا با نام علمی B.1.617.2 نخستین بار در هند شناسایی شد. این نوع ویروس جهشی در پروتئین شاخکی پیدا نموده و با نام کِی-417-اِن موسوم است.
وزارت بهداشت هند در بیانیه ای اعلام نموده است: جهش کِی-417-اِن توجه را جلب نموده، چون در سویه بتا (بی-یک-351) هم وجود داشت و گزارش شده قابلیت فرار از سیستم ایمنی را دارد.
علائم سویه هندی کرونا
براساس نظریه بعضی کارشناسان حوزه سلامت، تب در این بیماری معمول بوده و اندازه تکثیر کرونای دلتا در بدن فرد مبتلا بسیار بالاتر از چیزی است که در آغاز این همه گیری مشاهده شد. درواقع فرد مبتلا پس از 3 یا 4 روز به شدت مریض می گردد.
سرفه، سردرد، گلودرد، آبریزش بینی، تنگی نفس، سردرد، خستگی، از دست دادن حس بویایی یا چشایی از جمله علائمی است که تا به امروز گزارش شده است.
پزشکان معتقدند هنگامی که جوان تر ها به این بیماری دچار می شوند ممکن است احساس سرماخوردگی داشته باشند، درحالی که عامل انتقال به افراد در خطر ابتلای شدید هستند.
عاطفه عابدینی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، می گوید در نوع ووهان ویروس کرونا، آبریزش بینی از علایم ابتلا محسوب نمی شد و اغلب با گلودرد و درگیری دستگاه تنفسی فوقانی روبرو بودیم، اما در گونه دلتا، آبریزش بینی شیوع دارد.
به گفته عابدینی، در کشور هند داده هایی ارایه شد که نشان از افزایش میکروترومبوز ها (لخته های خونی کوچک) در جریان ابتلا به واریانت دلتا نسبت به کرونای ووهان داشت، اما به دلیل نبود مستندات کافی از اندازه این عارضه در نوع چینی، این مطالعات قابل تاکید نیست.
فوق تخصص بیماری های ریه افزود: شیوع قارچ سیاه یا ساده که پس از توسعه گونه دلتا در هند گزارش شد، در زمان همه گیری کرونا ویروس ووهان در کشور وجود داشت، بنابراین عارضه جدیدی نیست و به نظر نمی رسد با شیوع کرونای هندی، این مشکل هم شایع گردد.
بعلاوه مهدیس برج خانی، محقق در حوزه ایمنی شناسی، در مورد علائم بیماری نوع دلتا گفته است: طبق گزارشاتی که از این نوع بیماری دریافت شده علائم این بیماری نسبت به گذشته کمی شدیدتر است و هنوز گزارشات کافی مبنی بر شدیدتر بودن علائم وجود ندارد. برای شدیدتر بودن علائم نیاز به مطالعات بیشتری از سوی پزشکان و محققان است و می توان ادعا کرد که نوع دلتا هنوز اثبات شده نیست.
سرایت پذیری کرونای دلتا
کارشناسان به این باور رسیده اند که قدرت سرایت پذیری کرونای دلتا 40درصد بیشتر از کرونای آلفا است. براساس آنالیز سازمان بهداشت عمومی بریتانیا که روی بیش از 38هزار نفر مبتلا به کوید19 صورت گرفته بود، تعیین شد که کرونای دلتا، 61،2درصد بیشتر از کرونای آلفا خطر بستری شدن افراد در بیمارستان را بالا می برد.
عاطفه عابدینی، فوق تخصص بیماری های ریه در این باره می گوید: مستندات اخیر نشان می دهد این نوع از کرونا ویروس ها قدرت سرایت پذیری بیشتری نسبت به گونه انگلیسی دارد و نرخ بستری بیماران را هم افزایش می دهد، اما گزارشی از تفاوت در اندازه مرگ و میر ناشی از گونه دلتا نسبت به واریانت های پیشین در دست نیست.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید نمود: گزارش ها از موارد مرگ و میر ناشی از گونه دلتا در کشور های دیگر نشان می دهد، افرادی که واکسینه نشده اند یا واکسیناسیون آن ها کامل نشده است، در معرض خطر قرار دارند. در بعضی کشور ها این گونه به اسم ویروس قالب در حال توسعه است و حتی در کشور آمریکا باوجود پوشش 50 درصدی واکسیناسیون، شیوع 20 تا 50 درصدی کرونای هندی گزارش شده و در حال افزایش است.
تاثیر واکسن های کوید19 بر کرونای دلتا
بعضی شواهد نشانگر این است که بعضی از واکسن های کوید19 توانایی شکست دادن کرونای دلتا را دارند. سازمان بهداشت عمومی بریتانیا (PHE) اعلام نموده است که دو دوز واکسن های فایزر یا آسترازنکا در برابر نوع دلتای ویروس کرونا بسیار موثر هستند.
مسعود مردانی، متخصص بیماری های عفونی و عضو کمیته علمی کشوری کرونا در این خصوص گفته است: اثربخشی واکسیناسیون به نوع واکسن بستگی دارد، طبق آخرین مطالعات اعلام شده، واکسن فایزر تنها 92 درصد می تواند در برابر گونه هندی محافظت ایجاد کند.
مهدیس برج خانی هم در مورد تاثیر یا عدم تاثیر واکسن بر نوع دلتای کرونا ویروس گفته که واکسن بر تمامی جهش های ویروس کرونا تاثیر دارد و تا به امروز اطلاعاتی در مورد عدم تاثیر واکسن بر نوع دلتا بدست نیامده است. در مجموع ثابت شده است که واکسن بر روی انواع جهش ها حتی نوع دلتا موثر است چرا که قطعه ای که برای واکسن انتخاب می گردد معمولا اپیتوپ های زیادی را در بر می گیرد و صرفا یک نوع آنتی بادی فراوری نمی گردد.
این کارشناس ارشد بیوتکنولوژی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری می گوید: اپیتوپ ها در واقع مولکول هایی هستند که سیستم ایمنی بدن را برای پاسخ دادن تحریک می نمایند و در یک واکسن انواع اپیتوپ ها استفاده شده و بدیهی است که بر روی نوع دلتا هم اثربخش است، گرچه این احتمال وجود خواهد داشت که در نوع واکسنی که تزریق می گردد، اندازه اثربخشی متفاوت باشد، اما در مجموع، واکسن بر روی انواع ویروس جهش یافته اثرگذار است چرا که تزریق واکسن عامل مهمی در کاهش مرگ ومیر های ناشی از ابتلا به ویروس کروناست.
راه حل پیشگیری از کرونای دلتا
مسعود مردانی، متخصص بیماری های عفونی و عضو کمیته علمی کشوری کرونا معتقد است راه های پیشگیری از کرونا و تمام گونه های جهش یافته یکسان است و هیچ تفاوتی بین راه های پیشگیری کرونای آفریقایی و هندی با بریتانیایی و چینی وجود ندارد.
این متخصص بیماری های عفونی می گوید که شستشوی مکرر دست، فاصله گذاری اجتماعی، پرهیز از شرکت در تجمعات، پرهیز از سفر های بیرون شهری و درون شهری غیر ضروری و استفاده از ماسک از خانه تا خانه؛ اصول ظاهرا تکراری و ساده، اما مهمی هستند که اگر رعایت شوند، مانع ابتلای افراد به سرسخت ترین واریانت ها خواهند شد و در مقابل، اگر این نکات رعایت نشوند به ساده ترین سوش ها هم مبتلا خواهیم شد و واکسیناسیون مهمترین راه برای ایمنی در برابر جهش های کروناست و برترین واکسن، در دسترس ترین واکسن است.
منبع: فرارو