صفر تا صد سفر به کربلا در اربعین حسینی
به گزارش تفطن، اگر قصد رفتن به سفر اربعین را دارید ضروری است نکات مهمی را در خصوص راستا سفر، میزان هزینه ها، وضعیت اسکان، غذا و بهداشت و درمان در طول سفر و ... بدانید.
به گزارش، رفتن به زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده یکی از اعمالی است که ریشه در گذشته های دور دارد که عاشقان امام به آن پایبند بوده اند.
در بعضی از نقل های تاریخی بیان شده است که زیارت کربلا با پای پیاده در زمان شیخ انصاری رسم بوده، اما در برهه ای از زمان به ورطه فراموشی سپرده می گردد که در نهایت توسط شیخ میرزا حسین نوری دوباره احیا می گردد.
چرا زیارت با پای پیاده؟
اما تشرف به کربلا با پای پیاده در قالب سفر اربعین حدود 10 سال می گردد که در بین ایرانیان عاشق اباعبدالله (ع) مرسوم شده و مردم عراق هم طی دو دهه گذشته و بعد از سرنگونی حکومت بعث به جهانیان ثابت نموده اند که در کنار دیگر محبان و شیعیان اهل بیت از کشور های ایران، لبنان، پاکستان، هند، لبنان، قطر، امارات، کویت، بحرین و … مراسم اربعین حسینی را با شکوه تر از سال قبل اجرا می نمایند.
شاید این سؤال به ذهن متبادر گردد که چرا به زیارت امام حسین (ع) در روز اربعین حسینی تأکید و توصیه شده است، چرا باید این مراسم همراه با هیاهو و شور خاصی اجرا گردد، در ادامه روایتی از امام صادق (ع) بیان می کنیم که به خوبی زوایای پنهان این موضوع را آشکار می سازد:
امام صادق (ع) درباره ثواب زیارت امام حسین (ع) با پای پیاده می فرمایند: کسى که با پای پیاده به زیارت امام حسین (ع) برود، خداوند به هر قدمى که بر می دارد یک حسنه برایش نوشته و یک گناه از او محو می فرماید و یک درجه مرتبه اش را بالا می برد، وقتى به زیارت رفت، حق تعالى دو فرشته را موکل او مى فرماید که آنچه خیر از دهان او خارج می گردد را نوشته و آنچه شر و بد است را ننویسند و وقتى برگشت با او وداع نموده و به وى مى گویند: اى ولىّ خدا! گناهانت آمرزیده شد و تو از افراد حزب خدا و حزب رسول او و حزب اهل بیت رسولش هستی، به خدا قسم! هرگز تو آتش را به چشم نخواهی دید و آتش نیز هرگز تو را نخواهد دید و تو را طعمه خود نخواهد کرد. (کامل الزیارات ص134)
در هر صورت اگر قصد رفتن به این سفر معنوی را دارید ضروری است نکات مهمی را در مورد جهت سفر، میزان هزینه ها، وضعیت اسکان، غذا و بهداشت و درمان در طول سفر و ... بدانید.
هزینه های اولیه سفر اربعین چقدر است؟
از ابتدای سال جاری دولت ایران و عراق به این توافق رسیدند که ویزا برای سفر اربعین رایگان گردد، اما این به آن معنا نیست که دیگر احتیاجی به گذرنامه نیست، بلکه افرادی که گذرنامه ندارند در قدم اول باید با پرداخت رقمی حدود 150 هزار تومان اقدام به دریافت پاسپورت نمایند.
در این مرحله بانوان متأهل باید علاوه بر این مبلغ، 30 هزار تومان هم بابت اجازه نامه محضری از طرف همسر پرداخت نمایند، ابهامی که متقاضیان سفر به اربعین با آن روبرو هستند مدت زمان اعتبار گذرنامه است که پلیس در این باره اعلام نموده باید مدت اعتبار گذرنامه 6 ماه باشد، اما فعلاً دولت عراق در مورد گذرنامه هایی که اعتبارشان کمتر از 6 ماه بوده سخت گیری ننموده است، اگر ایرادی در این زمینه گرفته شد تمهیداتی لحاظ خواهند کرد تا زوار به سفر خود ادامه دهند.
برای دریافت گذرنامه باید متقاضی به دفاتر پلیس بعلاوه ده مراجعه نموده و با در دست داشتن اصل مدارکی همچون کارت ملی جدید و شناسنامه و عکس با زمینه سفید به گونه ای که گردی صورت معلوم باشد اقدام به اخذ گذرنامه کند.
در این بین آقایان باید تکلیف خدمت سربازی خود را هم معین نموده باشند و بدون در دست داشتن کارت انتها خدمت جدید ثبت نام برای دریافت گذرنامه برایشان ممکن نخواهد بود.
افرادی هم که پاسپورت ندارند و یا امکان دریافت آن تا موعد مقرر برایشان وجود ندارد باید برگه تردد تهیه نمایند.
برگه تردد اربعین چیست؟
سرهنگ سید محمدرضا طبایی رئیس پلیس مهاجرت و گذرنامه ناجا درباره این برگه به فارس می گوید: فرآیند چاپ این برگ تردد بسیار کم زمان برتر از صدور گذرنامه اصلی است؛ اطلاعات و معینات افراد و بارکد های امنیتی مثل گذرنامه در این برگ درج شده و پشت این برگه نیز بارکد پستی دارد.
نکته قابل توجه در برگ تردد اربعین، کاغذی بودن آن است که این شائبه را محتمل می سازد که به راحتی می توان آن را جعل کرد در حالیکه امکان جعل آن موقع بر بوده و تازه اگر هم جعل گردد با توجه به آنکه معینات و اطلاعات در سیستم گذرنامه دو پلیس ایران و عراق ثبت شده، ورود و خروج با گذرنامه جعلی امکان پذیر نخواهد بود.
وی اعلام نموده که صدور، چاپ و ارسال برگ تردد اربعین هیچ هزینه ای ندارد، اما افراد باید برای دریافت همین برگ تردد، روال درخواست گذرنامه را طی نمایند، یعنی به پلیس + 10 مراجعه نموده و در برگه درخواست اعلام نمایند که متقاضی شرکت در اربعین حسینی هستند.
با علامتی که متصدی پلیس + 10 در برگه درخواست آن ها ثبت می نماید بلافاصله فرآْیند درخواست آن ها در سیستم برگ تردد اربعین ثبت شده و متقاضی با پرداخت هزینه های صدور گذرنامه و تحویل مدارکی که برای گذرنامه الزامی است برگ تردد را در مدت زمان کوتاه تری از چاپ گذرنامه تحویل می گیرد، البته پلیس این قول را داده که بعد از ماه صفر گذرنامه اصلی این متقاضیان با اعتبار 5 ساله چاپ و برایشان ارسال گردد.
نکته دیگر این است که برگ تردد اربعین فقط تا انتها ماه صفر اعتبار دارد و فقط برای دو کشور ایران و عراق معتبر بوده و با انتها ماه صفر از درجه اعتبار ساقط می گردد.
در صورت مفقودی برگ تردد یا گذرنامه در عراق چه باید کرد؟
مساله دیگری که ممکن است بعضی از هموطنان در کشور عراق با آن روبرو شوند گم کردن برگ تردد است؛ پلیس اظهار داشت: در صورت مفقودی برگ تردد، افراد می توانند به نمایندگی های سیاسی در بصره، نجف، کربلا، بغداد و کاظمین مراجعه نموده تا برگ عبور برایشان صادر گردد.
لزوم ثبت نام در سامانه سماح
قدم بعدی ثبت نام در سامانه سماح است، خیلی ها معتقدند که احتیاجی به ثبت نام در این سامانه نیست، اما سال جاری با توجه به حذف ویزا و عدم احتیاج به اخذ ویزا، ثبت نام در این سامانه الزامی است و شما به واسطه ثبت نام در سامانه سماح به عنوان یک زائر رسمی و تحت نظر سازمان حج و زیارت شناخته می شوید و همزمان بیمه خواهید شد و اگر خدای ننموده برایتان مسئله ای پیش بیاید می توانید از آن بهره ببرید.
در زمان ثبت نام در این سامانه باید مبلغ 22 هزار تومان به وسیله درگاه اینترنتی پرداخت کنید و اطلاعات صفحه اول پاسپورت خود را در دسترس داشته باشید.
ملزومات سفر
سید اسد رجبی یکی از زائران سفر اربعین است که حدود 8 سالی می گردد که به طور مرتب هر سال در این سفر معنوی شرکت نموده است و با جزئیات این سفر به خوبی آشناست.
وی داشتن یک کوله پشتی مناسب نه خیلی بزرگ و نه خیلی کوچک و کفش راحت برای پیاده روی را از ملزومات این سفر می داند و می گوید: بعضی در این سفر طی طریق را با دمپایی انجام می دهند و بعضی دیگر با کفش های کتانی، اما مهم ترین کار توجه به این نکته است که راهپیمایی برای هر کسی بسته به توانمندی و راحتی اش با کفش یا دمپایی متفاوت است.
او می گوید: بهتر است سبک سفر کنید و حداقل یک تا دو دست لباس، مقدار کمی دارو های مجاز مثل قرص سرماخوردگی، استامینوفن بدون کدئین، پماد گرفتگی عضلات و قرص دل درد، کلاه نقاب دار برای جلوگیری از آفتاب، مقداری مغز های خوراکی و وسایل بهداشت شخصی به همراه داشته باشید، اما بابت آب و غذا نگرانی نداشته باشید چرا که در طول جهت به اندازه کافی این اقلام وجود دارد.
رجبی درباره غذا و خوراکی می گوید: در این سال ها هیچ گاه نشده که برای تهیه غذا و آب دچار مشکل گردد و در جهت پیاده روی اربعین و در شهر های زیارتی همواره ایستگاه های صلواتی و نذری به توزیع غذا اقدام نموده اند.
هزینه های داخل خاک ایران
وی هزینه های سفر اربعین را به دو بخش داخل خاک ایران و خاک عراق تقسیم می نماید و می گوید: بخش اول یا بخش داخل مرز های ایران بستگی به این دارد که ما با چه وسیله ای می خواهیم سفر خود را شروع کنیم و خود را به مرز برسانیم، برای مثال ممکن است فردی از تهران تا اهواز با پرواز برود، به همین جهت باید از فرودگاه تا مرز شلمچه هم هزینه ای را برای خودروی سواری یا اتوبوس و خلاصه هر چه که می تواند خود را با آن به مرز برساند پرداخت کند که البته با توجه به زمان خرید بلیط، باید برای هواپیما و برای یک طرف بین 280 تا 350 هزار تومان و برای خودروی سواری بین 10 تا 30 هزار تومان هزینه کند.
البته دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی حدود دو هفته پیش اظهار داشت که قیمت بلیت پرواز اربعین تهران ـ نجف و تهران ـ بغداد، رفت و برگشت دو میلیون و 200 هزار تومان و قیمت بلیت پرواز اربعین مشهد ـ نجف و مشهد ـ بغداد به صورت رفت و برگشت دو میلیون و 800 هزار تومان معین شده است. قیمت بلیت یک طرفه پرواز اربعین از تهران به نجف یک میلیون و 100 هزار تومان و از مشهد به نجف یک میلیون و 400 هزار تومان است.
او گفته که این قیمت ها برای بلیت پرواز اکونومی است و بلیط بیزینس همچنان به صورت آزاد قیمت گذاری خواهد شد و قیمت بلیت بچه ها زیر 12 سال هم 75 درصد قیمت بلیت بزرگسالان است.
رجبی در ادامه می گوید: برای افرادی که بخواهند از تهران تا مرز شلمچه را با اتوبوس بروند باید بین 80 تا 100 هزار تومان هزینه نمایند، البته بعضی از افراد هم ترجیح می دهند با ماشین شخصی تا مرز شلمچه بروند که اگر حساب کنیم 4 نفر در یک ماشین باشند باید بین 100 تا 120 هزار تومان پول بنزین بدهند که در این صورت برای هر نفر 25 تا 30 هزار تومان هزینه در بردارد، همچنین قیمت ها از تهران به مرز خسروی مهران و چذابه هم متفاوت است و باید این نکته را بگویم که قیمت هایی که اعلام نموده ایم صرفاً برای زائرانی است که از تهران سفر خود را شروع می نمایند و این ارقام بسته به شهر های مختلف متفاوت است.
هزینه های داخل خاک عراق
وی در مورد بخش دوم هزینه ها که مربوط به داخل عراق است می گوید: این بخش از سفر هم به دو قسمت و دو شیوه تقسیم می گردد، بعضی از زائران هستند که می خواهند زیارت دوره انجام دهند (عده ای از زائران وقتی وارد خاک عراق می شوند زیارت سامرا و کاظمین را هم در برنامه سفر خود دارند که به اصطلاح به آن زیارت دوره می گویند) و بعد به سمت نجف حرکت می نمایند تا از آنجا پیاده روی سه روزه خود را به سمت کربلا شروع نمایند.
اما بعضی دیگر از زائران به دلیل کمبود زمان یا هر دلیل دیگری فقط از یکی از مرز ها خود را به نجف می رسانند، زیارت می نمایند و بعد به سمت کربلا راه می افتند و بعد از آن هم به ایران باز می گردند.
اگر زیارت دوره نداشته باشید کل هزینه در کشور عراق مربوط به دو سری ماشین سوار شدن یکی از مرز تا نجف و دیگری از کربلا تا مرز است و بسته به اینکه کدام مرز را انتخاب می کنید قیمت ها تفاوت دارد، برای مثال حرکت از مرز مهران با خودروی ون برای هر رفت و برگشت بین 13 تا 15 هزار دینار عراقی هزینه دارد یعنی رقمی بین 130 تا 150 هزار تومان، با خودروی سواری هر رفت و برگشت 25 هزار دینار یعنی حدود 250 هزار تومان و با اتوبوس بین 10 تا 13 هزار دینار باید هزینه کنید، برای شلمچه و چذابه باید 3 تا 5 هزار دینار به عدد های گفته شده افزود.
قیمت سیم کارت در عراق
با توجه به بالا بودن هزینه رومینگ، به صرفه نیست که از سیمکارت های ایرانی استفاده گردد به همین جهت افرادی که در این سفر احتیاج به تماس تلفنی با ایران دارند و یا می خواهند از اینترنت استفاده نمایند می توانند با پرداخت 3 دینار یک سیم کارت عراقی تهیه نمایند.
البته باید بدانید که این رقم تنها برای یک سیم کارت بدون شارژ است و شما باید حداقل 7 تا 10 دینار برای شارژ سیمکارت خود هزینه کنید، در این صورت تا یک ماه از زمان فعالسازی امکان مکالمه برای شما فراهم می گردد و به ازای هر یک دینار می توانید 6 دقیقه با ایران صحبت کنید و تا یک هفته هم اینترنت رایگان داشته باشید.
به دنبال رزرو هتل نباشید
این زائر اباعبدالله با اشاره به بعضی کمبود های فضای استراحت و اقامت در شهر های نجف و کربلا و همچنین حجم بسیار زیاد زائران در چند روز منتهی به اربعین می گوید: روز اربعین 27 مهرماه است، اما بعضی فق ها معتقدند از 10 روز قبل از روز اربعین جزو زیارت اربعین محسوب می گردد و بعضی افراد کم توان از لحاظ جسمی که ازدحام جمعیت برایشان اذیت نماینده است می توانند در ایامی که خلوت تر است سفر خود را انجام دهند.
با توجه به فرصت سه روزه برای طی جهت نجف به کربلا و همچنین مدت زمان مورد احتیاج برای رسیدن به شهر محل اقامت، بین 6 تا 9 روز قبل از اربعین بهترین زمان عزیمت به این سفر است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا می گردد در کربلا و نجف هتل برای اقامت رزرو کرد می گوید: در این سفر دنبال رزرو هتل و هزینه های اینچنینی نباشید چرا که به دلیل حضور اتباع کشور های مختلف عموماً هتل ها از چندی قبل توسط این کشور ها و کاروان های زیارتی شان رزرو می گردد، اما این به معنای نبود جای اسکان و نگرانی از این بابت نیست، چون هم مردم دوستدار اهل بیت کربلا و نجف اجازه استفاده از منازل خود را به زائران می دهند و هم موکب های زیادی اقدام به ایجاد فضایی برای استراحت زائران در کربلا و نجف می نمایند.
کمبود مواد خوراکی در این سفر وجود ندارد
همچنین شما احتیاجی به خرید مواد غذایی ندارید چرا که در تمام جهت نجف به کربلا و همچنین در خود شهر های کربلا و نجف بسیاری از هیئت های مذهبی و خیرین اقدام به توزیع آب غذا میوه و... می نمایند و از این بابت واقعاً کمبودی وجود ندارد.
با توجه به حضور هلال احمر و اورژانس ایران در کشور عراق کوشش شده از لحاظ بهداشتی و درمانی شرایط خوبی برای زائران فراهم گردد، اما این به آن معنا نیست که امکان مریض شدن وجود ندارد بلکه زائران باید خودشان نسبت به تمیزی و نظافت کوشا باشند تا گرفتار بعضی مریضی ها نشوند.
وی توصیه ای هم به رانندگان می نماید و می گوید: اگر کسی با ماشین شخصی تا لب مرز می آید حتماً هر 2 تا 3 ساعت یک بار استراحت کوتاهی داشته باشد تا هوشیاری اش برای رانندگی کم نگردد، عموماً افراد به دلیل پیاده روی طولانی که می نمایند در جهت بازگشت خواب آلوده هستند به همین جهت باید استراحت لازم را داشته باشند و از شتاب و عجله برای رسیدن به مقصد خودداری نمایند.
این زائر اباعبدالله به بیان خاطره ای می پردازد و می گوید: در این سال ها که به سفر اربعین رفته ام بار ها در منازل مردم خوب عراق ساکن شده ام و عموماً این افراد بچه های زیادی دارند و برایشان دیدن افرادی از یک کشور دیگر همراه با هیجان است، برای همین همواره کوشش نموده ایم تا یک هدیه فرهنگی برای بچه های که در این شهر ها با آن ها روبرو می شویم همراه خودمان داشته باشیم.
وی می گوید: با توجه به اینکه زائران زیادی در این جهت هستند بهتر است تا از ایران هدایای فرهنگی کوچکی با خود به همراه داشته باشیم تا به بچه هایی که در جهت هستند بدهیم و آن ها را تشویق کنیم، ما به عنوان یک ایرانی باید با اقوام و افراد مختلف و فرهنگ های متنوع رفتار خوبی داشته باشیم چرا که هر کدام از ما یک سفیر فرهنگی برای ایران محسوب می شویم.
لزوم پاک نگه داشتن جهت پیاده روی
چند سالی می گردد که پاکسازی نجف و کربلا بر عهده شهرداری تهران است و خوب است که ما ایرانی ها حداقل برای یاری به پاکبان هایی که از ایران راهی هستند و همچنین برای پاک نگه داشتن کشور برای زائران، از انداختن زباله در طول جهت خودداری کنیم.
با توجه به اینکه جمعیت میلیونی به این سفر می آیند باید از ایجاد ازدحام و هول دادن افراد دیگر خودداری کنیم و بدانیم نفس این سفر، حضور در یک راهپیمایی عظیم بین المللی است و نه صرفاً رسیدن و رفتن به حرم، این سفر سختی های خاص خود را دارد و سخت ترین قسمت آن پیاده روی سه روز در جهت 80 کیلومتری نجف به کربلا است، اما این به آن معنا نیست که کسی نتواند در آن شرکت کند چرا که وسایل نقلیه در طول جهت وجود دارد و شما هر زمان که احساس کردید دیگر قادر به پیاده روی در جهت نیستید می توانید از وسایل نقلیه برای رفتن به کربلا بهره ببرید.
منبع: فارس
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان