علل و عوارض جویدن یخ

به گزارش تفطن، یکی از کارهای غیرمعمولی که بچه ها و شاید بعضی از بزرگسالان به آن علاقه نشان می دهند، جویدن یخ است.

علل و عوارض جویدن یخ

به گزارش خبرنگاران، دندانپزشکان اطفال اغلب با این سؤال از سوی والدین یا بیماران روبرو می شوند که چرا بعضی از افراد از جویدن یخ لذت می برند و آیا این کار می تواند به دندان ها آسیب برساند؟

در بعضی موارد، جویدن یا خرد کردن یخ با دندان ها ممکن است ناشی از کمبود آهن باشد. اختلالی به نام پاگوفاژی (Pagophagia) یا تمایل اجباری به خوردن یخ که دلیل آن معین نیست.

پاگوفاژی به خوردن مواد بدون ارزش غذایی گفته می گردد که در آن بچه ها یا زنان باردار یا افرادی با اختلالات رفتاری به صورت مداوم و طولانی، عادت یا تمایل به خوردن خاک، یخ، گچ و امثال آن نشان می دهند.

اگر کسی در کنار شما یخ بجود ممکن است صدای آن برای شما آزاردهنده باشد اما در واقع این یک فعالیت تسکین دهنده است به خصوص برای افرادی که خشکی دهان دارند.

بعلاوه این کار می تواند به کاهش استرس یاری نموده و آرامش بخش باشد. در بعضی موارد افراد ممکن است یخ را برای برطرف گرسنگی کاذب بجوند، زیرا این عمل می تواند احساس غذا خوردن را بدون دریافت کالری داشته باشد.

بدون توجه به دلیل آن، یخ جویدن عادتی است که ارزش ترک کردن را دارد. جویدن یخ ممکن است برای اعصاب آرام بخش باشد اما برای سلامت دهان و به خصوص دندان مضر است و ممکن است درنهایت به قیمت یک صورت حساب هنگفت دندان پزشک یا متخصص ارتودنسی تمام گردد.

در حالت طبیعی دمای درونی بدن 36/5 تا 37 درجه سانتی گراد و دمای پوست 37 درجه سانتی گراد است. جویدن یخ باعث تغییر ناگهانی دمای داخل دهان و فشار ناشی از جویدن منجر به ترک هایی در مینای دندان می گردد. یکی از اثرات دردناک ترک خوردن مینای دندان، حساسیت به غذاها و نوشیدنی های سرد و گرم است.

اگر دندانی با جویدن یخ بشکند یا ترک بردارد، ممکن است یک سوراخ در آن دندان ایجاد گردد. به این دلیل است که اسیدهای تولیدشده به وسیله باکتری ها می توانند به راحتی به لایه نرم تر دندان یعنی عاج نفوذ نمایند و باعث پوسیدگی دندان شوند.

اگر قبلا دندان خود را پر نموده اید و یا روکش دندان یا هر نوعی از ارتودنسی را دارید، جویدن یخ به ویژه شما را در برابر خرابی دندان آسیب پذیر می نماید.

چگونه یخ جویدن را ترک کنیم؟

به نوشته روزنامه ایندیپندنت، متیو کوک، دانشیار دندانپزشکی بچه ها دانشگاه علوم بهداشتی پیتسبورگ می گوید راه های مختلفی برای ترک این عادت وجود دارد برای مثال:

- به جای خرد کردن تکه های یخ، سعی کنید آن ها را در دهان خود نگه دارید و اجازه دهید ذوب شوند. این روش احساس خنکی رضایت بخش و طراوت بیشتری خواهد داشت و به دندان ها یا لثه های شما نیز آسیب نمی رساند. بعلاوه درباره بچه ها می توانید یک بازی یخ در دهان چه کسی زودتر یا دیرتر آب می گردد با آن ها راه بیندازید.

- مصرف یخ را متوقف کنید: می توانید یخ را به طور کامل حذف کنید. اگر در لیوان شما یا بچه ها یخ نباشد، هیچ وسوسه ای هم برای جویدن آن وجود نخواهد داشت.

- جایگزین های نرم تری را در نظر بگیرید. مکعب های معمولی را با انواع نرم تر یخ، مانند یخ تراشیده شده، جایگزین کنید. بعلاوه تاکید می گردد که مصرف یخ های نرم طعم دار را محدود کنید یا از آنها اجتناب کنید، زیرا قند زیادی دارند که برای دندان های شما مضر است.

- غذای سالم تر بخورید: خوردن هویج خام، سیب خردشده یا سایر میوه ها و سبزی های ترد می تواند یاری کند. این غذاها می توانند رضایت از جویدن خوردنی های ترد ایجاد کند و درعین حال این خوردنی ها جریان بزاق را تحریک می نمایند که از دهان شما محافظت می نماید. مواد فیبری نیز ممکن است به تمیز نگه داشتن دندان های شما یاری نمایند.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 29 آذر 1400 بروزرسانی: 29 آذر 1400 گردآورنده: tafatton.ir شناسه مطلب: 2197

به "علل و عوارض جویدن یخ" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علل و عوارض جویدن یخ"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید