طرز تهیه کوکوی شیرین؛ غذای اصیل قزوینی

به گزارش تفطن، کوکوی شیرین قزوینی یکی از دسرها و پیش غذاهای معروف این منطقه است که اغلب در کنار پلوها، به خصوص شیرین پلو سرو می گردد و طعم بسیار لذیذی دارد.

طرز تهیه کوکوی شیرین؛ غذای اصیل قزوینی

کوکوی شیرین یکی از غذاهای اصیل و قدیمی قزوینی است که هواداران بسیاری دارد؛ با این حال این خوراکی لذیذ در منطقه ها دیگری از ایران از جمله مشهد، اصفهان و تبریز نیز درست می گردد. در واقع کوکوی شیرین پای ثابت مجالس و مهمانی ها است و به صورت سرد یا گرم برای پیش غذا یا دسر سرو می گردد.

مواد اولیه این کوکو تقریبا به کوکوی سیب زمینی شباهت دارد و از سیب زمینی، تخم مرغ، ماست و گاهی اوقات آرد تشکیل شده است؛ با این تفاوت که پس از پخت کوکو، شهد شیرینی روی آن قرار می گیرد. در نهایت نیز کوکوی شیرین با زرشک، خلال بادام و پسته تزیین می گردد. برای اینکه با طرز تهیه کوکوی شیرین آشنا شوید و دسری ایرانی را زینت بخش سفره های غذایتان کنید، با این مقاله همراه باشید.

با انواع کوکوهای شیرین آشنا شوید:

  • طرز تهیه کوکوی شیرین قزوینی
  • نکته های تهیه کوکوی شیرین قزوینی
  • طرز تهیه کوکوی شیرین مشهدی
  • طرز تهیه کوکوی قندی اصفهانی
  • خواص کوکوی شیرین
  • طعم کوکوی شیرین

کوکوی شیرین قزوینی

اهالی قزوین در گذشته، غذاهای شیرین بسیاری در وعده های غذایی خود داشتند که از آن جمله می توان به کوکوی شیرین اشاره نمود؛ گرچه امروزه این غذای خوشمزه به عنوان پیش غذا یا دسر مصرف می گردد. کوکوی شیرین از نظر ظاهر و طعم تاحدودی شبیه به کیک شربتی مخصوص قزوین است؛ اما در اصل یکی از مخلفات معروف در کنار غذای سنتی شیرین پلو به شمار میرود.

مواد لازم برای 8 نفر:

  • 6 عدد سیب زمینی میانه آب پز
  • 6 عدد تخم مرغ
  • 3 قاشق غذاخوری ماست
  • 2 قاشق غذاخوری شکر
  • یک قاشق مرباخوری هل ساییده
  • یک قاشق غذاخوری زعفران دم نموده غلیظ
  • 1.5 پیمانه شربت

مواد لازم برای شربت:

  • یک پیمانه آب
  • 2 پیمانه شکر
  • 2 قاشق غذاخوری زعفران دم نموده
  • یک قاشق مرباخوری هل ساییده
  • دو قاشق غذاخوری گلاب

طرز تهیه کوکوی شیرین قزوینی

1. سیب زمینی ها را با میزانی آب بپزید؛ سپس پوست بگیرید و اجازه دهید قدری خنک شوند. بعد آن ها را رنده کنید. ترجیحا از رنده میانه بهره ببرید تا سیب زمینی ها خیلی ریز و له نشوند.

2. تخم مرغ ها را در ظرف جداگانه ای بشکنید و در حد مخلوط شدن کمی با همزن دستی بزنید. وقتی تخم مرغ ها از حالت لختگی درآمدند، سیب زمینی رنده شده را به آن اضافه و خوب کنید تا یکدست شوند.

3. در این مرحله نوبت به افزودن ماست، پودر هل و زعفران دم نموده می رسد. غلظت مواد باید شبیه به ماست سفت باشد.

4. کف قالب موردنظر (ترجیحا قالب مستطیلی) را با روغن جامد یا مخلوط کره و روغن مایع چرب کنید. در واقع کل قالب باید به روغن آغشته گردد و میزان روغن آن خیلی بیشتر از زمان چرب کردن قالب برای سایر کیک ها باشد.

5. مایه کوکو را داخل قالب بریزید و روی آن را صاف کنید.

6. قالب کوکو را در فری قرار دهید که از 15 دقیقه قبل روی دمای 175 درجه سانتی گراد تنظیم نموده اید. مدت زمان پخت کوکو حدود یک ساعت است؛ هرچند زمان پخت به سایز قالب و نوع فر بستگی دارد.

7. در این فاصله شربت را آماده کنید. آب و شکر را مخلوط کنید و روی حرارت قرار دهید تا جوش بیاید.

8. وقتی مخلوط شکر و آب، چند جوش زد و تقریبا پس از پنج دقیقه، زعفران دم نموده، گلاب و پودر هل را اضافه کنید و پس از یک تا دو جوش، زیر شعله را خاموش کنید تا شربت خنک گردد. برای این کوکو احتیاجی نیست که شربت غلیظ گردد.

9. وقتی رنگ روی کوکو طلایی شد و پخت، آن را از فر درآورید و اجازه دهید که کمی خنک گردد.

10. حالا با یک چاقوی تیز، روی آن شیارهای لوزی شکل ایجاد کنید تا بعدتر از روی همین شیارها برش بزنید. بعد شربت خنک را به آرامی روی کوکو بریزید. اول نصف شربت را روی کوکو بریزید و اجازه دهید که به خورد آن برود. سپس اگر احتیاج بود، مابقی شربت را بریزید که معمولا باید از همه شربت بهره ببرید.

11. اجازه دهید کوکو کاملا خنک گردد. بعد آن را برش کامل بزنید و از قالب خارج کنید.

12. روی کوکو را با خلال پسته، خلال بادام یا پودر پسته تزیین کنید؛ ولی استفاده از زرشک توصیه نمی گردد؛ زیرا روی مزه کوکو تاثیر می گذارد.

نکته های تهیه کوکوی شیرین قزوینی

  • برای تهیه کوکوی شیرین به ازای هر سیب زمینی میانه، یک عدد تخم مرغ استفاده می گردد. ضمن اینکه مابقی مواد را می توانید کم یا زیاد کنید.
  • اگر می خواهید که سیب زمینی خیلی ریز و پوره نگردد و موقع برش، شکل مجلسی تری به خود بگیرد، آن را با رنده میانه رنده کنید.
  • پس از مخلوط کردن سیب زمینی و تخم مرغ، در صورتی که مایه خیلی شلی به دست آمد، می توانید سیب زمینی بیشتری در آن بریزید و اگر مایه خیلی سفت بود، تخم مرغ دیگری به آن اضافه کنید.
  • شربت را ملاقه ملاقه و به تدریج روی کوکو بریزید تا بافت کوکو خراب نگردد.
  • کوکوی شیرین را می توانید روی گاز نیز درست کنید. برای این منظور در تابه ای روغن بریزید و وقتی داغ شد، مایه کوکو را به آن منتقل کنید. حرارت را پایین بیاورید و در تابه را بگذارید تا یک طرف کوکو کاملا سرخ گردد. بعد با احتیاط کوکو را برگردانید. برای اینکه کوکو را راحت تر برگردانید، در تابه را روی آن قرار دهید و دو طرف تابه و در را نگه دارید و یک دفعه آن را برگردانید تا کوکو روی در تابه قرار بگیرد. بعد با کمی لیز دادن کوکو، آن را به داخل تابه منتقل کنید. در صورت احتیاج کمی روغن به کوکو اضافه کنید و اجازه دهید تا طرف دیگر نیز سرخ گردد. بعد کوکو را برش بزنید. نحوه ریختن شربت روی کوکو نیز مشابه دستوری است که ذکر شد.
  • در طرز تهیه کوکوی شیرین مجلسی، آن را طبق روش سنتی به شکل لوزی برش می زنند؛ اما می توانید کوکو را در قالب های کوچک تر درست کنید و بعد روی آن شربت بدهید و بدون برش، به صورت قالبی سرو کنید.
  • کوکوی شیرین قزوینی، برای سرو در کنار پلوها بسیار عالی است.
  • برای نگه داری کوکوی شیرین حتما باید بگذارید که خنک گردد و بعد در ظرف دربسته قرار دهید و در یخچال نگه داری کنید. ماندگاری این کوکو بالا است؛ اما شاید برای استفاده مجددا احتیاج به شربت داشته باشد.
  • برای اینکه ظاهر کوکو زیباتر گردد، در 10 دقیقه آخر پخت روی آن رومال بمالید. زرده تخم مرغ و زعفران دم نموده و کمی کره آب شده را با هم مخلوط کنید و با برس روی کوکو بکشید. سپس شعله گریل را روشن کنید تا روی آن طلایی و ترد گردد.
  • خلال پسته را خیس نکنید؛ زیرا باعث تغییر رنگ آن می گردد.
  • کوکوی شیرین تبریز درست مشابه کوکوی شیرین قزوین است؛ فقط در نوع تبریزی آن از نان باگت خشک و آسیاب شده استفاده می گردد.

کوکوی شیرین مشهدی

کوکوی شیرین در مشهد نیز تهیه شده و به شکل سرد و گرم سرو می گردد. اهالی مشهد این کوکو را به عنوان ناهار، شام یا پیش غذا و همین طور برای وعده سحری و افطاری در ماه رمضان نوش جان می نمایند.

مواد لازم برای 4 نفر:

  • 4 عدد تخم مرغ
  • 500 گرم سیب زمینی
  • 3 قاشق غذاخوری ماست
  • یک قاشق چای خوری بیکینگ پودر

مواد شربت:

  • نصف پیمانه آب
  • یک پیمانه شکر
  • 30 تا 50 گرم خلال بادام
  • زرشک و زعفران دم نموده به میزان لازم
  • 4 قاشق غذاخوری گلاب

طرز تهیه کوکو شیرین

1. سیب زمینی ها را آب پز نموده و بعد رنده کنید یا با گوشت کوب بکوبید.

2. تخم مرغ ها را در ظرف دیگری بشکنید و با چنگال کمی بزنید تا از لختگی درآیند.

3. سپس تخم مرغ ها را به سیب زمینی اضافه و مخلوط کنید تا یکدست شوند.

4. حالا ماست و بیکینگ پودر را بیفزایید و با قاشق هم بزنید تا مخلوط شوند.

5. میزانی روغن در تابه ای نچسب بریزید و اجازه دهید کاملا داغ گردد. بعد مایه کوکو را به آن منتقل کنید تا با حرارت کم سرخ گردد.

6. برای تهیه شربت کوکو باید آب، شکر و زعفران را روی حرارت قرار دهید تا کمی قوام بیاید. سپس زرشک، خلال بادام و گلاب را به آن اضافه کنید.

7. پس از اینکه دو طرف کوکو سرخ شد، آن را برش بزنید و شربتی که خنک شده است، روی آن بریزید و صبر کنید تا شربت به خورد کوکو برود.

کوکوی قندی اصفهانی

کوکوی قندی، یک نوع خاگینه سیب زمینی است که بیشتر برای دسر استفاده می گردد.

مواد لازم:

  • یک کیلو سیب زمینی
  • یک پیمانه شکر
  • 8 عدد تخم مرغ
  • یک پیمانه آرد
  • دو قاشق چای خوری زعفران دم نموده
  • یک پیمانه شربت

مواد لازم برای شربت:

  • 3 پیمانه شکر
  • 1.5 پیمانه آب
  • یک پیمانه گلاب
  • زعفران و پودر هل به میزان لازم

طرز تهیه کوکو قندی

1. سیب زمینی را بپزید و پوست بگیرید و سپس با گوشت کوب له کنید. در حین له کردن سیب زمینی، یک پیمانه شکر را به تدریج به آن اضافه کنید و به کوبیدن ادامه دهید. در واقع شکر، از چسبندگی سیب زمینی جلوگیری می نماید.

2. حالا نوبت به افزودن تخم مرغ می رسد که باید با سیب زمینی مخلوط کنید.

3. یک پیمانه آرد را کم کم در مایه کوکو بریزید و با گوشت کوب بکوبید.

4. در نهایت زعفران دم نموده را مخلوط کنید.

5. کل این مایه را در روغن داغ بریزید و در ظرف را بگذارید تا یک طرف آن سرخ گردد.

6. بعد آن را برگردانید تا طرف دیگرش نیز طلایی و خوش رنگ گردد.

7. پس از سرخ کردن هر دو طرف کوکو، آن را برش بزنید و یک لیوان شهد سرد روی کوکو بریزید.

8. در ظرف را بگذارید و همچنان که کوکو روی حرارت ملایم قرار گرفته است، صبر کنید تا شهد به خورد کوکو برود.

خواص کوکوی شیرین

کوکوی شیرین مثل هر شیرینی دیگری باید به میزان مصرف گردد تا ضرری به بدن نرساند. این کوکوی خوشمزه خواص بسیاری دارد؛ به عنوان مثال به دلیل داشتن پروتئین، به تقویت عمومی بدن و افزایش سطح انرژی و تقویت عضلات یاری می نماید.

وجود آهن و اسید فولیک موجود در آن نیز موجب افزایش گلبول های قرمز خون و بهبود کم خونی می گردد. سایر خواص کوکوی شیرین عبارت اند از:

  • تقویت استخوان ها و دندان ها و جلوگیری از پوکی استخوان و آرتروز به خاطر داشتن کلسیم، فسفر و منیزیم
  • بهبود عملکرد روده ها و برطرف یبوست
  • تقویت بینایی و عملکرد بهتر حافظه
  • تاثیر چشمگیر در تقویت و جوانسازی پوست و مو به واسطه وجود ویتامین B ،A ،E و سایر املاح معدنی

طعم کوکوی شیرین

کوکوی شیرین تفاوت چندانی با کوکوی سیب زمینی ساده ندارد؛ فقط با میزانی شهد، شیرین می گردد که طعم بسیار متفاوت و جذابی پیدا می نماید. اگر این کوکو را در فر تهیه کنید، روغن کمتری برای سرخ کردن استفاده می گردد و در نتیجه غذای بسیار سالم تری خواهید داشت. بی شک تهیه چنین غذاهایی می تواند تجربه چشیدن خوراکی های ایرانی و سنتی را برای اعضای خانواده تان به ارمغان بیاورد و از آنجا که طرز تهیه راحتی دارد، پای ثابت سفره مهمانی های شما خواهد شد.

اگر تا به امروز تجربه تهیه کوکوی شیرین را داشته اید، فرصت را از دست ندهید و با عکاسی از فرایند آشپزی تان، حتما با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید. علاوه بر این می توانید نظر و تجربه تان را در پایین این مقاله از خبرنگاران برای سایر مخاطبان ما مطرح کنید.

منبع: کجارو / yjc.ir / telewebion.com / cookpad.com / cafechokolat.ir
انتشار: 24 فروردین 1401 بروزرسانی: 24 فروردین 1401 گردآورنده: tafatton.ir شناسه مطلب: 2309

به "طرز تهیه کوکوی شیرین؛ غذای اصیل قزوینی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه کوکوی شیرین؛ غذای اصیل قزوینی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید