چه بر سر نجات یافتگان چینی کشتی تایتانیک آمد؟
به گزارش تفطن، شش مرد چینی که از آمریکا بازگردانده شده بودند، به کوبا فرستاده شدند. طولی نکشید که توانستند خود را به بریتانیا برسانند.
نجات یافتگان حادثه شامل آه لم، فنگ لنگ و لینگ هی بودند
هنگامی که در آوریل 1912، تایتانیک، کشتی مسافربری بسیار لوکس بریتانیایی در اقیانوس اطلس غرق شد، هزاران نفر به داخل آب های بسیار سرد اقیانوس افتادند.
تنها یکی از قایق های نجاتی که در جریان غرق کشتی از بین نرفته بود برای یافتن کسانی که احتمالا جان سالم به در برده بودند، به محل غرق کشتی بازگشت. ماموران نجات در تاریکی شب پیروز به پیدا کردن یک مرد جوان چینی شدند که در حالی که می لرزید با چسبیدن به یک در چوبی پیروز شده بود هنوز زنده باقی بماند.
فنگ لنگ، یکی از 6 مسافر چینی کشتی تایتانیک بود که جان سالم به در برد و صحنه معروفی از فیلم پرفروش هالیوودی تایتانیک در سال 1997مربوط به نجات دادن اوست. ولی زنده ماندن معجزه آسای آنان انتها رنج و مشقت آن ها نبود.ظرف 24 ساعت پس ازآن که به ایستگاه بازرسی مهاجرت در جزیره الیس در نیویورک رسیدند، به دلیل قانون عدم اجازه ورود به چینی ها از آمریکا اخراج شدند. به موجب این قانون بحث انگیز مهاجرت شهروندان چینی به آمریکا ممنوع شده بود.
این 6 نفر تا امروز از صفحه تاریخ ناپدید شده بودند. اما یک فیلم مستند که به تازگی در چین نمایش داده شده به توضیح زندگی آنان پرداخته و 109 سال پس از سرنوشت شوم یک سفر دریایی، در باره هویت آنان و زندگی شان اطلاعات تازه ای می دهد.
این فیلم مستند به داستانی پرداخته که از کشتی تایتانیک فراتر می رود، حکایتی که منعکس نماینده تبعیض نژادی و سیاست ضد مهاجرت است و به علت بدرفتاری با آسیایی تبار ها در آمریکا، امروزه مفهوم بخصوصی پیدا نموده است.
تایتانیک در سال 1912 در اولین سفر خود از ساحل بلفاست به سمت نیویورک غرق شد
لی بینگ، فنگ لنگ، آه لم، چونگ فو و لینگ هی، شش نفری هستند که تصور می گردد ملوانانی بودند که در جستجوی کار راهی منطقه کارائیب بودند.
آرتور جونز، فیلمساز بریتانیایی و کارگردان فیلم شش نفر گفت این گروه شش نفره به طور استثنایی ناشناخته هستند. اسامی این شش نفر در لیست مسافران کشتی دیده می شد و در مقاله های خبری در باره غرق شدن کشتی تایتانیک به طور مختصر به آنان پرداخته شده بود.
روی یک بلیط اسامی هشت مسافر چینی تایتانیک ذکر شده است - شش نفر از آن ها زنده ماندند
اما از آنجا که به گفته مورخین و پژوهشگران، در اوایل قرن بیستم احساسات ضد چینی در غرب زیاد بود، بر خلاف تمجید و تحسینی که رسانه ها از سایر مسافران زنده مانده تایتانیک می کردند، شش مرد چینی هدف اهانت و بدگویی قرار گرفته بودند.
آرتور جونز (نفر دوم از سمت چپ) گروه هایی را مامور ردیابی فرزندان نجات یافتگان چینی تایتانیک کرد
به طور مثال در گزارشی که چند روز بعد از غرق تایتانیک تهیه شده بود، روزنامه بروکلین دیلی ایگل شش مرد چینی را موجوداتی خوانده بود که در اولین نشانه خطر به داخل قایق های نجات پریده و خودشان را زیر جایگاه ها مخفی نموده بودند.
ولی آنالیز های تیم تهیه نماینده فیلم مستند نشان داد که این ادعا صحت نداشته.
آن ها یک مدل قایق نجات تایتانیک را درست کردند و متوجه شدند که غیر ممکن است مردان چینی توانسته باشند بدون دیده شدن مخفی شوند. جونز می گوید: به نظر من این همان اتفاقی است که امروز هم می افتد. ما فهمیدیم که رسانه ها گناه را به گردن مهاجران انداخته بودند.
سایر رسانه ها هم در آنموقع شش مرد چینی را متهم کردند که برای این که در سوار شدن به قایق های نجات در اولویت قرار داشته باشند، لباس زنانه پوشیده بودند. تیم مالتین، تاریخ نویس که در باره تایتانیک تحقیقات زیادی نموده می گوید هیچ مدرکی در دست نیست که ثابت کند مردان چینی وانمود نموده اند زن هستند یا قاچاقی سوار قایق شده اند.
تیم مالتین، گفت: این ها داستان هایی هستند که رسانه ها و مردم پس از حادثه ساخته بودند.
تام فنگ از تجربه پدرش چیزی نمی داند
این شایعات ممکن است از بدنامی بسیاری از بازماندگان مرد کشتی تایتانیک ناشی شده باشد، چون در آن موقع عموم مردم احساس می کردند که برای نجات باید اولویت با زنان و بچه ها باشد. به عقیده تیم مالتین، مردان چینی سعی نموده بودند به سایر کسانی هم که زنده مانده بودند یاری نمایند.
فنگ لنگ، همان مردی که به یک در چوبی شناور خود را بسته بود، بعدا قایق نجاتی را راند که خود او را نجات داد و سایر کسانی را هم که سوار این قایق بودند به ساحل رساند.
شش مرد چینی که از آمریکا بازگردانده شده بودند، به کوبا فرستاده شدند. طولی نکشید که توانستند خود را به بریتانیا برسانند. در آنموقع به دلیل این که بسیاری از ملوانان بریتانیایی در جریان جنگ جهانی اول در ارتش ثبت نام نموده بودند، این کشور با کمبود ملوان روبرو شده بود.
چنگ چیپ، پس از آن شب پرحادثه بیمار شد و نهایتا در سال 1914 در اثر ذات الریه درگذشت. او در یک قبر گمنام در گورستانی در لندن به خاک سپرده شد.
با رسیدن اخبار غرق شدن تایتانیک به نیویورک، مردم دور تابلوی اعلانات روزنامه جمع شدند
پنج نفر دیگر تا سال 1920 در بریتانیا کار می کردند. در این سال بریتانیا با رکود مالی پس از جنگ روبرو شد و احساسات ضد مهاجر بسیار شدید بود. شماری از مردان چینی در بریتانیا با زنان انگلیسی ازدواج نموده و صاحب فرزند شدند. ولی سیاست ضد مهاجران آنان را مجبور کرد بدون خبر کشور را ترک نمایند و خانواده خود را پشت سر بگذارند.
جونز می گوید: و این تقصیر آن ها نبود. تمام این خانواده ها در حقیقت به دلایل سیاسی از هم جدا شدند، چیزی که واقعا تحت کنترل آنان نبود. آه لم، به هنگ کنگ فرستاده شد و لینگ هی، سوار یک کشتی بخاری شد که راهی کلکته در هند بود.
لی بینگ، به کانادا مهاجرت کرد و فنگ لنگ، پس از این که سال ها بین بریتانیا و هنگ کنگ با کشتی رفت و آمد نموده بود پایان شهروند آمریکا یعنی همان کشور شد که زمانی او را اخراج نموده بود.
تام فنگ، پسر فنگ لنگ نزدیک به نیم قرن پس از غرق تایتانیک، در شهر میلواکی در ایالت ویسکانسین آمریکا به دنیا آمد. او گفت پدرش هرگز در باره تایتانیک با او یا مادرش صحبت ننموده بود. فنگ لنگ، در سال 1985 در 90 سالگی درگذشت. تنها 20 سال پس از مرگ او بود که پسرش از یکی از اعضای خانواده شنید که پدرش از کسانی بوده که از غرق کشتی تایتانیک جان سالم به در برده بود.
به عقیده او ممکن است پدرش به دلیل شوکی که به او وارد شده بود و نیز بدنامی، ماجرای زنده ماندن پس از غرق کشتی را از او پنهان نموده بود. اطلاعات زیادی بود مبنی بر این که آن ها خودشان را زیر قایق پنهان نموده بودند و لباس زنانه پوشیده بودند.. در آنموقع داستان های از این قبیل شایع شده بود
وقتی که تیمی که در باره آنان تحقیق می کرد توانست بازماندگانشان را پیدا کند، بسیاری از آنان به دلیل خفت و بدنامی که خانواده هایشان یک قرن قبل تحمل نموده بودند، مایل نبودند داستان های مربوط به آنان را بازگو نمایند.
فنگ، که در ویسکانسین عظیم شده شاهد موارد زیادی بوده که پدرش ناچار شده بود در مقابل نژاد پرستی بایستد از جمله مشت کوبیدن به مردی که آن ها را با اسامی خفت آمیز و موهن خطاب نموده بود. او می گوید پدرش یک جنتلمن بود تا وقتی که احساس کرد به خاطر قومیت علیه او تبعیض قائل می شوند.
پس از گذشت بیش از یک صد سال، خصومت و دشمنی که شش مرد چینی با آن روبرو شده بودند، به طور عجیبی منعکس نماینده نژاد پرستی زمان حال علیه آسیایی تبار ها است که اپیدمی کرونا به آن دامن زده است. تنها در آمریکا، در ماه های اخیر هزاران مورد سوء رفتار گزارش شده، از تُف انداختن و آزار لفظی تا حملات خشونت آمیز.
فنگ، به این امید که مردم داستان واقعی چینی هایی را که پس از غرق تایتانیک زنده مانده بودند بشنوند و بازتاب آن را در اتفاقات جاری ببینند، حاضر شد داستان خانواده اش را بازگو کند.اگر شما تاریخ را ندانید، دوباره تکرار خواهد شد.
منبع: فرادید